TIP: Wees jezelf in het contact met gasten

In het werken met anderen zal je vroeg of laat ook jezelf tegen komen. Het werken met anderen zal geregeld een spiegel vormen waardoor je naar jezelf kijkt. Om met anderen contact te leggen in het werkveld kunnen we soms in de verleiding komen om ons op een of andere manier aan te passen. We maken veronderstellingen over hoe we ons dienen te gedragen om een vlot contact te leggen en weerstand bij de doelgroep te minimaliseren. Er is absoluut niets mis mee om hierbij stil te staan, maar een gouden regel is: ‘blijf jezelf’. Mensen hebben doorgaans snel door wanneer iemand niet echt is. Het maakt het ook voor jezelf het makkelijkst, als je geen masker opzet.

 

Hoe deden wij het?

CAM_0058

“Aslan is een jongeman van rond de dertig. Hoewel zijn leeftijd in de ogen van sommigen begint op te lopen, beschouwt Aslan zich wel degelijk jong. Hij vindt het vreemd en onwennig als mensen hem met ‘meneer’ aanspreken.

Aslan is niet erg begaan met zijn uiterlijk. Hij vindt zichzelf niet onknap, maar verder dan deze gedachte reikt zijn interesse voor zijn eigen voorkomen niet. Aslans uiterlijk heeft iets van een combinatie van ‘meneer’ en ‘jongeman’. Zijn ringbaardje en zijn bril geven hem een ietwat serieuze, nerdy, oudere look die meteen gecorrigeerd wordt door zijn weelderige hippiedos haar en zijn jongensachtige blik. Zichzelf scheren of naar de kapper gaan, vindt Aslan tijd- en geldverlies. Ook aan kledij besteedt Aslan niet zoveel energie: Hij kent niets van merkkledij en kan zich zelfs niet meer herinneren wanneer hij voor ’t laatst betaald heeft voor kleren. Alles wat hij draagt heeft hij gekregen: zijn jas en schoenen zijn een erfenis van een verre nonkel, zijn broek heeft zijn vader nog gedragen en zijn trui komt van zijn schoonbroer die er op uitgekeken was.

 Aslan zit op een bankje in het park. Naast hem zit Geert. Ze kennen elkaar al geruime tijd. Geert is op het eerste zicht een heel ander type mens dan Aslan. Alles aan Geerts voorkomen is beredeneerd. Niets is aan het toeval overgelaten. Geert gaat wekelijks naar de kapper. Zijn kapsel is feilloos: geschoren rond de oren en in de nek, korte haren aan de zijkant die naadloos overgaan in het wat langere deel van zijn kapsel dat door een flinke dosis gel perfect de rondingen van zijn kruin volgt. Geert houdt van stijlvolle kledij: sneakers, armani broek, gucci. Iets wat geen 100 euro gekost heeft, doet Geert niet aan.

 Hoewel Geert zo’n twaalf jaar jonger is dan Aslan, voelt hij zich oud. Aan zijn diepe zuchten kan je merken dat Geert zich al een ruime tijd stierlijk verveelt. Zo lang al, dat hij zelfs niets meer kan bedenken om zich eens echt goed te amuseren. Geert noemt dit fenomeen ‘No Life’.

 Geert en Aslan praten met elkaar. Ondanks de verschillen tussen hen, kunnen ze het goed vinden met elkaar. Ze respecteren elkaar en vinden elkaar interessant.”