TIP: Wees flexibel in het plannen van je werkdagen

Als werker die de straat of publieke ruimte frequenteert, is het belangrijk dat je je werkuren afstemt op het ritme van je doelgroep. In de praktijk heb je alles behalve een nine-to- five-job en komt weekendwerk regelmatig voor. Daarnaast is het belangrijk toch ook geregeld tijdens de kantooruren aanwezig te zijn om samen met gasten naar organisaties toe te stappen of om aanwezig te kunnen zijn op een vergadering. Wees dus flexibel in het plannen van je dagen en uren.

Hoe deden wij het?

“Hoe mijn werkweek er concreet uit ziet, weet ik nooit helemaal op voorhand. Het hangt af van wie ik tegenkom op straat en welke verhalen de bovenhand krijgen. Ik doe meestal late uren omdat dat de momenten zijn waarop ik jongeren (vaak in groep) kan ontmoeten. Enkel op dinsdag werk ik standaard in de voormiddag. Dan staat ons wekelijks teammoment gepland. De andere dagen van de week werk ik meestal vanaf de middag. Mijn trein komt om 12u toe in het station van Lokeren, net op de moment dat veel jongeren daar tijdens hun middagpauze samentroepen. Een ideaal moment voor mij. Op donderdag en vrijdag werk ik meestal heel laat. Dat zijn voor mij de momenten waarop ik café’s of vzw’s bezoek, die dan druk bevolkt zijn.  Het zijn ook ideale momenten om een avondactiviteit met wat gasten te doen of om het jeugdhuis open te houden. Weekendwerk probeer ik voor mezelf te beperken, maar komt regelmatig voor tijdens publieke activiteiten, festiviteiten of actie’s waar ik aanwezig moet zijn. 

Individuele gesprekken of begeleiding van gasten plan ik in naargelang de situatie die zich voordoet. Wil ik bijvoorbeeld met een gast naar het JAC gaan, is dat op woensdagnamiddag, het enige moment van de week dat zij open zijn in Lokeren. Meegaan naar het OCMW, CAW of interimkantoren gebeurt meestal op een voormiddag.”