TIP: Laat je niet ontmoedigen, ook niet door testgedrag

Als outreachende werker sta je er alleen voor op straat. Je begeeft je in de leefwereld van je gasten. Je betreedt hun domein. Zoals vaak het geval is bij een beginnende leerkracht in een secundaire school, bestaat de kans dat je gasten je uittesten. Ze willen zien wat ze van je gedaan kunnen krijgen en hoe ver ze kunnen gaan. Meestal gaat het om onschuldige zaken zoals het veranderen van hun naam of het geven van opmerkingen over je uiterlijk. Maar ook verbale en zelfs fysieke agressie kunnen voorkomen. Blijf hier rustig onder en ga gewoon weg als je je niet veilig voelt. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wil. Vertrouw op je intuïtie en buikgevoel om een situatie in te schatten.

Ook naar vertrouwelijkheid toe kan testgedrag voorkomen. Zo kunnen gasten bij de eerste contacten doelbewust foute informatie doorgeven om te testen wat je ermee gaat doen. Stapt de werker naar de politie of niet? Ook al weten gasten dat je beroepsgeheim hebt, toch wordt dit vaak nog eens uitgetest.

TRICK: Eigen grenzen kennen en aangeven

Je hoeft niet alles te pikken dat je gasten doen of zeggen tegen jou. Geef duidelijk aan wanneer iemand voor jou over de schreef gaat.

“Op een bankje in het park kom ik drie gasten tegen. Ik stap erop af en geef hen een hand bij wijze van begroeting. Eén van de jongens trekt mijn arm tussen zijn benen en laat mijn hand tegen zijn kruis schuren. Onder zijn trainingsbroek had hij duidelijk geen onderbroek aan. In een fractie van een seconde reageer ik: ik grijp de gast bij zijn kraag, uitzinnig van kwaadheid. Ik verschiet van mezelf, want zo heftig was mijn reactie niet bedoeld. Na wat gebekvecht biedt de jongen zijn excuses aan en verontschuldig ik mezelf voor mijn fel reageren. Ik vertel hem dat ik met zulk gedrag niet gediend ben en dat hij hiermee op mijn grenzen botst. Hij zegt me dat het als grap bedoeld was, maar dat hij in de toekomst zulk gedrag niet meer zal stellen. We leggen het bij en praten over koetjes en kalfjes.”

“Aan het station komt een gast naar me toe, duidelijk zwaar onder invloed van allerlei oppeppende drugs. Hij heeft vier dagen niet geslapen zegt hij. Hij springt rond me, tuft constant op en langs mijn voeten en probeert zijn kick-boxtrucs uit op me. Ik voel me niet onveilig, maar vind het een vervelende situatie. Ik communiceer dit duidelijk naar hem: ‘k vertel dat ik ga vertrekken omdat ik op dit moment geen deftig gesprek met hem kan voeren, maar dat ik hem zeker terug zie als hij niet zo opgefokt loopt. Ik raad hem aan om in zijn bed te kruipen. Ik wandel weg.”

 TRICK: Verwachting is de moeder van frustratie

Te veel of te hoge verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt. Vaak verwachten we te veel dat we problemen zullen oplossen. Als we verwachtingen stellen moeten die eerder op het niveau van de relatie liggen. En zelfs dat kan heel veel frustraties opleveren. Maar het doel is steeds een positieve relatie aangaan zodat de gast met alles terecht kan bij jou. Doel is niet de problemen van anderen op te lossen. Dat moeten ze zelf doen. Jij bent er om hen te begeleiden en te ondersteunen in dat proces. Als werker kan je niet zelf alle problemen oplossen, het is belangrijk dat je dit aanvaardt.

TRICK: Vertrouw op je buikgevoel

Op straat kom je vaak in situaties terecht die een directe reactie van je verwachten. Je krijgt dus vaak de tijd niet om van op afstand de situatie te overschouwen en een weloverwogen keuze te maken in je handelen. Vertrouw in zulke situaties zeker op je intuïtie. Vergeet het ‘gezegde’ dat afgaan op buikgevoel niet professioneel handelen is. Zeker wat betreft veiligheid luister je best naar je buikgevoel. Je intuïtie zit meestal juist!

IMGP3466